Marokkanen vieren feest na behalen WK-kwalificatie

De politie heeft vanavond een eind genaakt aan de onrust op het Mercatorplein, waar Marokkaanse Amsterdammers vanavond vieren dat het Marokkaans voetbalelftal zich heeft gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar in Rusland.

Snel na het laatste fluitsignaal stroomde het plein vol met uitzinnige voetbalfans. Ze klommen in straatmeubilair en staken vuurwerk af, waardoor er enige tijd een rode gloed over het plein hing. Het plein en de toegangswegen stonden zo vol dat GVB-bussen en -trams nauwelijks vooruit kwamen.

‘Wij houden een oogje in het zeil en gaan even kijken of het verkeer er doorheen kan en of er niet teveel met vuurwerk gegooid wordt en er geen rare dingen gebeuren’, vertelde een agent ter plaatse. ‘Dat is onze inzet nu. Wij gaan de mensen aanspreken en in ieder geval proberen de rust te bewaren.’

Naarmate de avond vorderde, werd de sfeer grimmiger. Er werd onder meer met vuurwerk naar politieauto’s gegooid. Ook werd er een cameraman belaagd. Door linies te vormen, probeerden agenten de aanwezigen van het plein af te leiden.

Een politiewoordvoerder bevestigde dat agenten ter plaatse de voetbalsupporters op het plein aanspoorden om naar huis te gaan. Dat gebeurde met zachte hand, liet ze weten.

Rond 23.45 stroomde het plein langzaam leeg. Dat gebeurde ook omdat het ging regenen.

Facebook Comments
error: Content is protected !!