Bezorgers Deliveroo staken in Haarlem

Haarlem – Op maandag 1 januari legden de maaltijdbezorgers van Deliveroo in Haarlem het werk neer. De bezorgers eisen een einde aan de zzp-constructie en willen arbeidsovereenkomsten voor alle maaltijdbezorgers. Alle arbeidscontracten van maaltijdbezorgers worden na 1 februari niet meer verlengd en bezorgers kunnen dan alleen nog maar als schijnzelfstandige voor Deliveroo werken.

Problemen met Deliveroo-bezorgingen in Amsterdam, Haarlem en Utrecht door stakingen
Vandaag lieten ruim 80 bezorgers weten hier niet akkoord mee te gaan door te staken. FNV-bestuurder Frederique Zebeda: ‘We hebben onze eisen duidelijk gemaakt aan Deliveroo, maar zij hebben meerdere keren aangegeven hier niet op in te kunnen gaan. De maat is vol en dat hebben ze vandaag kunnen merken: in Amsterdam, Haarlem en Utrecht ligt Deliveroo plat.’

Bezorgers uit Amsterdam, Haarlem en Utrecht legden vandaag het werk neer en kwamen naar de Grote Markt in Haarlem om te staken. Ook in andere steden is te merken dat minder bezorgers aan het werk zijn vandaag. ‘Zo geeft Deliveroo op hun website en in hun app aan dat ze het vandaag wel erg druk hebben. Niet gek, aangezien hun personeel vandaag bij ons in Haarlem op de Grote Markt is. Niet alleen in Haarlem heeft Deliveroo het vandaag zwaar. Zo lag Deliveroo om 17.00 uur ook plat in Amsterdam en Utrecht’, aldus Zebeda.

Bezorger Lana van der Reijden (19 jaar) staakt vandaag ook: ‘Krijg ik straks nog uitbetaald bij ziekte? Of ben ik verzekerd als ik word aangereden? Ik sta hier omdat ik geen slappe schijnconstructie wil, maar gewoon eerlijke arbeidsvoorwaarden zoals dat hoort bij een werkgever. De zzp-constructie die Deliveroo ons nu oplegt, is onhoudbaar.’

Ook restauranthouders zijn niet te spreken over de manier waarop Deliveroo met zijn personeel omgaat. ‘De zzp-constructie van Deliveroo raakt ons en de kwaliteit die wij kunnen leveren aan onze klanten. Zo weigeren zzp’ers orders die we al hebben klaargemaakt en worden we onder druk gezet om overhaast te werken. Een zzp-bezorger krijgt namelijk per levering betaald, terwijl een bezorger in loondienst doorbetaald krijgt, terwijl wij de order klaarmaken. Wij willen kwaliteit leveren aan onze klanten maar als het zo doorgaat kunnen we die kwaliteit niet meer altijd garanderen’, aldus een restauranthouder in Haarlem.

Zolang Deliveroo niet ingaat op de eisen gaat de Riders Union FNV door met acties en stakingen.

Tekst: FNV

Facebook Comments Box
error: Content is protected !!